Tussen de om aandacht schreeuwende smartwatch, drone en curved televisie, is er één hype waar wereldwijd meer van verwacht wordt dan van deze drie wannahaves bij elkaar. Hoewel het nog even zal duren voordat de familie Doorsnee er thuis mee aan de slag kan, zijn alle ogen gericht op de 3D printer. Ook die van brandmanagers en marketingspecialisten.
Van fabriek naar huiskamer
De science fictioneske productiemethode bestaat al zo’n 25 jaar. En is in die kwart eeuw bezig aan een gestage opmars. Omdat de techniek het toelaat objecten zonder mal te produceren, zagen de eerste 3D printjes het levenslicht in de vorm van product-prototypes en modellen. Later breidden de toepassingen zich uit naar de (massa)productiekant in bijvoorbeeld architectuur, automotive en ruimtevaart. Om in 2005 de eerste stapjes op de hobby- en thuismarkt te zetten. Inmiddels print Nike hardloopschoenen, experimenteert TNO met het printen van voedsel en worden er hoopgevende resultaten geboekt met bioprinting, het printen van (delen van) organen. En het aantal nieuwe, slimme toepassingen groeit met de dag.
Booming business
Begin dit jaar voorspelde ABN AMRO dat de mondiale 3D printing markt in 2018 goed zal zijn voor een omzet van 10 tot 14 miljard euro. Hoewel de exacte omvang van de Nederlandse markt moeilijk vast te stellen is, liegt de prognose van 45 miljoen euro er niet om. Niet gek dus dat steeds meer adverteerders en creatieve bureaus graag een graantje meepikken. Want de 3D printer heeft alles in huis om ook marketingcommunicatie tastbaar te maken. Als de interactie met een product of dienst al in de ontdekkingsfase van die o zo belangrijke customer journey plaats kan vinden, kun je als merk natuurlijk vervroegd werken aan merkherkenning en -voorkeur.
Hoogstpersoonlijk
Merken hebben er dankzij de 3D printer dus een extra middel bijgekregen om via tangible communication en real-life interaction de onverdeelde aandacht van de kritische consument te krijgen. Coca-Cola boekte in Israël al succes met een reclamecampagne waarin je je eigen 3D geprinte action-figure kon bestellen. Maar de 3D printer gaat verder dan de campagne. Tussen het dagelijkse visuele en auditieve bombardement van adverteerders zijn consumenten namelijk meer dan ooit gevoelig voor een stukje ‘do it yourself’. Authenticiteit, co-creatie en customizing zijn buzz-woorden die hen als muziek in de oren klinken.
One size fits one
Merken als Hema en Zazzy spelen hierop in door klanten zelf telefoonhoesjes en sieraden te laten ontwerpen. Eenvoudig, slim en vooral goed voor een verhoogde product- en merkbeleving. Het is de ultieme vorm van zelfexpressie: consumenten kopen niet zomaar iets om te laten zien wie ze zijn. Ze maken – of in het geval van Coca-Cola zíjn – het zelf. Van one size fits all naar one size fits one dus.
De gimmick voorbij
De consument aan het roer. Het klinkt veelbelovend. Maar wat blijft er over van de rol van een merk, wanneer het steeds meer delen van de productie uit handen gaat geven? Het begint bij een flexibele, meer pluriforme merkbelofte. Door je merkverhaal bijvoorbeeld samen met de consument te gaan vertellen. Zonder daarbij al te ver af te dwalen van de onderscheidende merkwaarden. Een uitdaging die creatieve bureaus samen met adverteerders aan kunnen gaan. En de rol van de 3D printer? Daarmee produceren we tastbare communicatiemiddelen die geen gimmicks zijn, maar naadloos aansluiten bij consument én merk. Denk aan een persoonlijk paar 3D geprinte strandslippers als welkomstcadeau van een vakantieresort. De techniek is er al. Dan volgen de goede ideeën vaak vanzelf.
Driedimensionale succesverhalen
We zetten de 5 meest geslaagde toepassingen van 3D printen in campagnes en dienstverlening voor je op een rijtje:
1. Uniqlo
Wereldwijd, 2014
Kledingmerk Uniqlo viel vorig jaar op met het Selfless Selfie project. In een notendop: upload een selfie waarop je iets goeds doet voor de samenleving en Uniqlo maakt een full-body replica van jouw ‘selfless’ moment. Ruim 600 mensen werden in 3D – inclusief kleding van Uniqlo – vereeuwigd.
2. World Animal Protection
Nederland, 2014
WAP vroeg aandacht voor het lot van olifanten in de toeristenindustrie door een levensgrote olifant te printen. Het werd ’s werelds eerste 3D geprinte petitie dankzij de ruim 20.000 op de huid geprinte namen van alle deelnemers die hem ondertekenden.
3. Volkswagen
Denemarken, 2012
Als onderdeel van de campagne ‘The Polo Principle’ konden consumenten online een design voor de nieuwe Polo maken. De 40 meest creatieve ontwerpen werden 3D geprint en tentoongesteld in het Danish Design Centre. De maker van het beste design werd bovendien beloond met een échte Polo.
4. The Coca-Cola Company & will.i.am
Verenigde Staten, 2014
De frisdrankgigant en de muzikant/producer sloegen de handen ineen en ontwikkelden de EKOCYCLE Cube printer voor de thuismarkt. Met cartridges van gerecyclede petfl essen zetten ze een eerste stap richting een duurzame 3D printing lifestyle.
5. DVV
België, 2013
Dankzij verzekeraar DVV ben je je huissleutel nooit meer kwijt. Klanten uploaden een scan van hun huissleutel en DVV print bij verlies een vervangend exemplaar.
Dit artikel is ook te lezen in ons vijfde Today is Canday Magazine. Vraag ‘m aan via onze website onder het kopje ‘Contact’.
The post Today is 3D appeared first on Today is Canday.